Blog

Petak
2.
veljača

Kandalora na otoku Lastovu

Blagdan Prikazanja Gospodinova ili kako se među narodom zove Svijećnica slavi se u Crkvi tradicionalno 2.veljače, točno četrdeset dana nakon Božića. Prije dvije tisuće godina na ovom svijetu zasjalo je Svjetlo zvano Isus Krist. Zanimljivo je da žena prema Židovskom zakonu, nakon što je rodila muško dijete, nije smjela ulaziti u sveti prostor Hrama niti dodirivati hramske predmete. Tek nakon što je prošlo četrdeset dana, žena je mogla ući u Hram posvetiti dijete prinoseći žrtvu u obliku janjeta ili dvije grlice odnosno golubića, što su Marija i njen muž Josip i učinili.

Na ovaj blagdan blagoslivljaju se svijeće, koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Dalmaciji ovaj se blagdan zove Kandelorum, a ponegdje u Slavoniji Svitlomarinje.

Na otoku Lastovu ranije dok je bilo više društava na Gospu Kandeloru na zajedničkoj večeri bi se odlučilo kojoj će sali pripasti čast da organizira feštu poklada za tu godinu. Nakon dogovora članovi društva bi otišli uz pratnju lire do Gornje luke  gdje bi pod kostanju tri puta zahalekali  „uvoooo“  što je bila i zvanična obavijest pučanstvu da je dogovor postignut i da će biti Poklad. To bi isto uradili i pred kućom krojača kako bi i on bio obaviješten o Pokladu.

Za vrijeme Austrije, kapo sale, kojemu bi bila povjerena čast da organizira poklade, otišao bi do općine zatražiti dozvolu i uplatiti kaparu, koja bi mu bila vraćena ako je festa poklada prošla bez izgreda.

Nakon halekanja lira smije doći na salu. Ako blagdan Kandalore pada u dane bala (plesa nije bilo ni na jednom Gospinom blagdanu) tada se balo pomiče na sljedeći dan, blagdan Sv. Vlaha. Za vrijeme pokladnih zbivanja društvo je obavezno tri puta ići halekat: na Kandaloru, na Pretili četvrtak i u Pretilu nedjelju. Međutim broj halekanja može biti i veći.

Svim sudionicima na današnjoj večeri želimo dobar tek i nadamo se da je na meniju šupac (ovan škopac), te im čestitamo blagdan uz staru lastovsku izreku:

   Kandalora zima fora

   ili intra ili fora,

   za njom ide sveti Blaž

   i govori da je laž,

   a za njima ide sveta Kristina 

   i govori da to nije istina.

Galerija fotografija