Merlot

Najranije spominjanje Merlota potiče još iz 1784. godine u povijesnim spisima iz Bordeauxa. Ime potječe od francuske riječi „merle“ što znači „mladi kos“ i vezuje se za prelijepu tamno plavu boju grožđa kao i za veliku sklonost ove ptice prema njemu koja u vinogradima počne prvo zobati upravo bobice ove sorte. Na otoku Lastovu uz pticu kos obitava i modrokos, prekrasna ptica zanimljiva pijeva, koju često nalazimo uz vinograde i koja se lako  navikne na čovjeka, a također se može vidjeti i na starim lastovskim kamenim kućama.

Malo je vinskih sorti crnog grožđa koje se podjednako uspješno uzgajaju u južnim i  sjevernim vinorodnim područjima. Upravo je lastovski arhipelag taj koji svojim mikroklimatskim uvjetima, prirodno, uz minimalnu intervenciju vinogradara, ima optimalan odnos svih uvjeta za rast merlota, a grožđe proizvedeno u takvom terroiru osigurava potencijal vina za pamćenje.

Prelijepa boja modrokosa kao da se preljeva na grožđe iz kojeg nastaje vrhunsko vino Merlot Šarić.  Vino snažne, bogate strukture,  iznimno tamne, jače neprozirne, rubinsko crvene boje koja već na prvi pogled ukazuje na to da se radi o ozbiljnom vinu, njegovano u hrastovim bačvama. Miris je pun sa štihom prosušenog mediteranskog bilja, a u harmoničnom bogatom okusu osjećamo ukuhano tamno bobičasto voće uz ravnomjernu svježinu.  Meki, zreli tanini daju vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Upravo su to odlike zbog kojih visoka razina alkohola, preko 14% vol., uopće ne strši i uklapa se u puno tijelo i povišene ekstrakte.

Ovo izvrsno vrhunsko vino preporučuje se servirati na temperaturi od 18 stupnjeva Celsiusa uz sva pečena i začinjena jela, naročito uz ribu i divljač te uz odležane i dobro dozrele plemenite sireve i dalmatinski pršut.

Želite naručiti naš Merlot?

Minimalna količina za narudžbu je karton (12 boca). Dostavljamo putem Intereurope na vaša vrata, nakon uplate…


    Vaše ime (obavezno)

    Vaš Email (obavezno)

    Vaša mobitel/telefon

    Vaša Poruka