Plavac Mali

Plavac Mali je autohtona sorta obalno-otočnog dijela Srednje i Južne Dalmacije. Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara i na dobrim položajima bračkog, viškog i lastovskog vinogorja.

Ovaj kultivar nastao je križanjem kaštelanskog Crljenka (u Italiji znan kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića koji se uzgaja na otoku Šolti. Oba roditelja Plavca Malog naše su autohtone sorte koje se iz nepoznatih razloga sve manje obrađuju.

Boja vina je ljubičasto crvena s modrim refleksima (pa mu otuda možda potječe ime) dok je mlado, no kad dozre spajaju se u tamno rubin crvenu boju. Vrhunsko vino Plavac Mali Šarić bogatog i punog tijela, obiluje taninima te je više ili manje gorkasto, suho, vrlo rijetko s malim ostatkom neprovrela šećera, uz visok sadržaj ekstrakta. Blaga kiselost s jedinstvenim bogatstvom mirisa i okusa Plavca Malog iz kojeg izvire niz atraktivnih kompleksnih voćnih aroma daju ovom vinu prepoznatljiv južnjački štih. Ohlađen na 16-18 stupnjeva Celzijusa preporučuje se servirati uz sve vrste pečene ribe i mesa, dalmatinski pršut i razne sireve.

Plavac Mali oduvijek je bio piće i hrana običnog težaka i ribara s lastovskog škoja i neizbježni detalj najboljih trpeza.

 

Želite naručiti naš Plavac mali?

Minimalna količina za narudžbu je karton (12 boca). Dostavljamo putem Intereurope na vaša vrata, nakon uplate…

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Vaša mobitel/telefon

Vaša Poruka

Zaštita od spama: