Rukatac

Rukatac odnosno maraština autohtona je bijela sorta primorske Hrvatske koja je svoje idealno okružje pronašla upravo na otoku Lastovu. Samo u nekim područjima Dalmacije poznata je pod imenom Rukatac jer svojim izgledom podsjeća na ruku to jest oblik grozda ima izgled šake – prstiju. Grozdovi nisu zbijeni, a bobice imaju čvrstu kožicu čija zlatnožuta boja postaje izrazitija što je više na suncu. U vinogradu ova sorta je zahtjevnija od ostalih, osjetljiva je na pepelnicu i kasnije sazrijeva.

Podrijetlo sorte je nepoznato, ali pretpostavlja se da su je sa sobom donijeli stari Grci još u antičkim vremenima, odnosno da je prenesena iz Italije. Zahvaljujući DNK testovima dokazano je da je rukatac doista malvasia Lunga koju još zovu malvasia del Chianti. Rukatac je treća hrvatska malvazija. Malvazija bijela istarska je izvorna iako je uzgajaju Sloveni i Talijani. U Hrvatskoj raste i vrlo dobra vina daje i malvasija dubrovačka (u Italiji poznata kao malvasia delle Lipari i malvasia di Sardegna, a u Španjolskoj malvasia di Sitges).

Vrhunsko vino Rukatac Šarić prekrasne je zelenkasto-slamnatožute boje. Bogate i razvijene arome odaju nježan voćni miris, a pun i zaokružen okus ispunjen je skladnim vrlo lijepo uklopljenim kiselinama.

Ovo vrhunsko vino koje se od davnina proizvodi na otoku Lastovu poslužuje se ohlađeno na 10-12 stupnjeva Celsiusa, a najbolje se slaže i pristaje uz ribu i morske plodove, bijelo meso i neutralne sireve. Zbog cvjetnog mirisa i nižeg alkohola nazivaju ga ženskim vinom.

 

Želite naručiti naš Rukatac?

Minimalna količina za narudžbu je karton (12 boca). Dostavljamo putem Intereurope na vaša vrata, nakon uplate…


    Vaše ime (obavezno)

    Vaš Email (obavezno)

    Vaša mobitel/telefon

    Vaša Poruka