Lokalitet

Vinogradi obitelji Šarić  prostiru se na jedinstvenim prirodnim položajima u lastovskom vinogorju. Sunčani otok Lastovo, pod odsjajem nepreglednih morskih površina te blage mediteranske klime, idealno je mjesto za uzgoj vinove loze još od antičkih vremena.

Priča o obitelji Šarić počinje doseljavanjem na ovaj božanstven otok davne 1521. godine. Spajajući tradiciju na temeljima baštine i iskustva predaka njihovi potomci 1992. godine počinju  suvremeno podizati nasade i uzgajati vinovu lozu. Starost vinove loze proteže se od 70 do 7 godina.

Naši vinogradi smješteni su na nekoliko lokacija u različitim poljima. Svaka od tih lokacija, iako neznatno udaljena jedna od drugih, specifična je i daje grožđe od kojeg nastaje vino s posebnim obilježjima.

Vinopolje je najveće otočko polje smješteno na krajnjem jugozapadnom dijelu otoka. Naši vinogradi nalaze se na lokalitetima: Lug, Paparac, Pječina i Za Šešanovu lokvu. Sam naziv „Vinopolje“ govori da je to idealno polje u lastovskom vinogorju za uzgoj grožđa iz kojeg nastaje vrhunsko vino.

Sljedeće najveće polje Prgovo proteže se na krajnjem jugoistočnom dijelu otoka a vinogradi su smješteni na lokalitetima Srednje Prgovo i Pod sv. Marka. Prema nekim izvorima Prgovo ( Pergoue ) dolazi od riječi pergola, naziv za odrinu u dubrovačkom kraju. Postojale su u vinogradima  i na njihovim konstrukcijama uzdizala se loza bijelog grožđa.

U polju Lokavje u podnožju mjesta Lastovo, nazvano po trima lokvama koje su nekad stanovništvo opskrbljivale vodom, naši vinogradi smješteni su na lokalitetima :  Malo Lokavje i Za Lokvu

Od Lokavja u smjeru jugoistoka nalazi se polje Duboke koje je dobilo ime zbog svojeg smještaja „duboko“ među brdima. U samom polju vinogradi su na tri lokacije.

U želji da vina budu što vjerniji odraz tla, podneblja i tradicije cijela je obrada vinograda postavljena po ekološkim principima.