

Blog

30.
prosinac
Mantala - stara lastovska poslastica
Mantala se čini tako da se na sedan litar varenika doda kilo i 25 dek muke od raži i stalno miješa da se ne bi učinile grudice. Kad se ova smjesa dobro izmješa doda se po kila izbruštulanih i nasječenih mjenduli. Onda se temu doda nastrugana kora jedne naranče, dva lemuna, jadan dek samjevene kanele, po deka klinčić, muškatnog orašića, korijandera i sve se miješa dok se ne učini gusta masa. Ova se vruća masa ulije u drvenu kašetu, pokrivenu vlažnom krpom. Nakon dva-tri dana mantala se izvadi iz kašete, izreže na bokune, obloži lišćen od lovorike i čuva na suhemu i hladnemu mjestu.
Riječnik:
varenik – mošt skuhan do polovice ili trećine
dek – dkg
muka – brašno
izbruštulanih – poprženih
mjenduli – bajami
lemun – limun
kanela – cimet
kašeta – kutija
bokun – komad
Galerija fotografija
