Blog

Srijeda
19.
prosinac

Sabatina 2012

Sabatina je međunarodna manifestacija vinogradara i vinara. Organizirana je 1991. godine kada su korčulanski vinogradari i vinari, te djelatnici Dalmacijavina Split i Zadružnog saveza Dalmacije, u vinariji Poljoprivredne zadruge Pošip iz Čare organizirali druženje povodom završetka berbe grožđa.Već sljedeće godine na otoku Lastovu u hotelu Solitudo organiziran je okrugli stol o lozi i vinu, te kušanje dalmatinskih vina, (osobito novih robnih marki te posebno prvi put Carskog vina Poljoprivredne zadruge Postup i Dalmacijavina).

     Na ovoj Sabatini koja se smatra prvom uz vinogradare i vinare Dalmacije bili su nazočni i državni dužnosnici iz oblasti vinarstva. Ovaj festival kao najstarija vinogradarsko-vinarska manifestacija u RH, između ostalog, okuplja zadruge i promiče njihove specifične interese i zadrugarstvo u cjelini, jedinstven je po spoju edukativnih, sajamskih, turističkih i natjecateljskih elemenata. U svom bogatom programu nudi kvalitetnu edukaciju s aktualnim temama, te brojne praktične radionice uz degustacije, izložbe vina i proizvoda od grožđa i vina, te sajam vinogradarsko-vinarske opreme, alata i repromaterijala na kojim svoje proizvode predstavljaju izlagači iz Hrvatske i inozemstva. Svake godine održava se u drugoj dalmatinskoj županiji i u drugom gradu odnosno mjestu. Ove godine u organizaciji Zadružnog saveza Damacije i Udruge vinogradara i vinara Dalmacije 22. Festival vina Sabatina 2012., održana je od 15. do 17. studenog 2012. godine u Bolu na otoku Braču.

Tvrtka PROVIN LNT d.o.o. sa Lastova poslala je ove godine dva vina Šarić na ocijenjivanje buteljiranih vina. Svako vino dobilo je srebrnu medalju za kvalitetu i to Plavac Mali i Merlot, oba berbe 2011. godine.

Galerija fotografija