Blog

Ponedjeljak
31.
prosinac

Ronioci u lastovskom podmorju

Drugu godinu zaredom, krajem mjeseca listopada, međunarodna ronilačka organizacija  PSS – Adria (Profesional Scuba School) organizirala je Seminar tehničkog ronjenja na Pasaduru na otoku Lastovu. Lokacija je bila istovjetna prošlogodišnjoj jer su svi sudionici bili iznimno zadovoljni logističkom potporom lokalnog PSS Instructor Training  Center – Ronilački raj, na čelu s domaćinom centra Borisom Dmitrovićem.

Tih je dana lastovsko podmorje bilo okupirano s 20-ak ronioca iz Hrvatske i okolnih zemalja, a zadatak seminara, međunarodnog karaktera, bio je da se najnapredniji ronoci upoznaju s najnovijim tehnoloških novitetima iz svijeta ronjenja, uključujući i testiranje novog uređaja zatvorenog kruga disanja, rebreathera SF 2-ECCR, koji je jedan od rijetkih koji ima EC certifikat za ronjenja do čak 100 m dubine.

Također, osim upoznavanja s novitetima ronilačke industrije, sudionici su imali i mogućnost stručnog usavršavanja za napredne ronilačke kategorije u kojima se koriste mješavine plinova za duboka ronjenja, pa su održani i tečajevi za Trimix 60 i Trimix 80.

Boris Dmitrović, kao vrsni poznavatelj podmorja lastovskog arhipelaga je sudionike seminara upoznavao s tajnama skrivenim ispod morske površine oko hridi Bijelca, otoka Sušca i Lastova, uključujući i podmorje ispod grebena na kojem dominira svjetionik Struga.  Roneći na većim dubinama, koje su uglavnom nedostupne široj ronilačkoj populaciji, ronioci su imali priliku gledati i fotografirati crvene koralje, veličanstvene žute i crvene gorgonije i roniti među nepreglednim jatima matulića barjaktara iza kojih su provirivali jastozi. Međutim, to nije bilo sve, jer ni vrsni poznavatelji jadranskog podmorja nisu mogli suspregnuti svoje oduševljenje nailaskom na ribe karakteristične za gornje rubove južnog Jadrana, kao što su papigače, arbaneške vladike, zaštićeni drozdovi, kostorozi, te jata jadranskih barakuda.

Ronioci su također nekoliko dana učestvovali i u ekološkoj akciji čišćenja lastovskog podmorja koju su organiziranirali  ronioci Udruge dragovoljaca HRM i RK Nautilus iz Splita, a u pomoć su im priskočili djelatnici Parka prirode Lastovsko otočje.

Kako ne bi sve ostalo samo na podmorskim aktivnostima, sudionici seminara su u slobodno vrijeme razgledavali i kopneni dio Lastova. Odlučili su se malo opustiti u lastovskoj vinariji „Šarić“. Ugostili su  ih braća Nenad i Tonći Šarić te uz lokalne specijalitete upoznali su ih s vinima lastovskog vinogorja. Degustacija kvalitetnih vina Rukatac, Opolo, Merlot i Plavac mali „ostavili su ronioce bez daha“.

Na kraju, sudeći prema završnim izjavama svih sudionika, nije bilo teško zaključiti na kojoj će se lokaciji dogodine, u slučaju budućeg održavanja, održati novi Seminar tehničkog ronjenja.

Galerija fotografija