Blog

Utorak
18.
prosinac

Sveti Kuzma i Damjan zaštitnici otoka Lastova

Prema legendi Kuzma i Damjan bili su braća blizanci, arapskog podrijetla. Živjeli su u Maloj Aziji uz Kilikijsku obalu Egejskog mora. Po zanimanju bili su liječnici i vračevi te su besplatno liječili razne bolesnike i pripravljali lijekove, od kojih su ljudi čudesno ozdravljali. Iscjeljivali su bolesne, liječili potrebite, a novac koji su im htjeli dati bolesnici nisu primali, već su ga preporučili za siromašne i bolesne. Omiljeni su i u našim krajevima, posebice u Dalmaciji, često puta upravo kao zavjetni sveci.

Sveti Kuzma i Damjan zaštitnici su i Lastova gdje im je posvećena župna crkva. Župna crkva  sagrađena je ili proširena u razdoblju od 1469. do 1479. godine na ruševinama starije crkve  iz 11. stoljeća. U početku je to jednobrodna crkva, današnji središnji dio, koji su sagradili domaći, dubrovački, i korčulanski majstori zidari i klesari, da bi joj u 16/17. stoljeću bile nadograđene i pobočne lađe. Posvećena je 19. ožujka 1692. godine. Crkva je trobrodna, nalazi se u središtu sakralnog pentagona. Tijekom povijesti to je zborno mjesto lastovske zajednice. Sakristiju je dogradio zidar Marić 1545. godine. Zvonik je početkom drugog svjetskog rata na inicjativu i zalaganje don Romana Gerichievicha, a pod rukovodstvom poduzetnika Petra Trojkovića rastao zahvaljujući  plebiscitarnom odazivu lastovskog pučanstva. Zvonik je građen kamenom ubranim u „kavama“ Laza i Kolača a  oblikovali su ga klesari B. Lavolpicella, A. Maričević, A. Čihoratić, L. Lešić, dok su kamene trifore naručene u Korčuli. Blagoslov zvonika obavljen je ljeta 1942. godine nakon što su zvona iz trijema postavljena na nova visoka postolja. Crkva je obnovljena 1996. godine.

Lastovci su u Rimu u prvoj polovici 17. stoljeća nabavili sliku Sv. Kuzme i Damjana – vrhunski rad jednog od najboljih tadašnjih rimskih slikara Giovannia Lanfranca. Sliku su nabavili preko Lastovca don Antuna Bogdanovića-Deodatija, rođen u Donjoj Bandi u kući oca Bogdana u staroj lastovskoj obitelji Mijačić, koji je mijenjao odsutnog župnika. Prikupio je u župi 121 dukat koji nije htio predati dubrovačkom nadbiskupu za popravak nadbiskupske palače , već je općini predlagao da novac upotrijebi za gradnju i opremanje glavnog oltara u župnoj crkvi. Lastovska je skupština jednoglasno prihvatila njegov prijedlog, iako on nije prihvatio njihov prijedlog da im bude župnik jer se vraćao u Rim gdje je živio od 1626. godine, pa do svoje smrti. Skupština je 2. studenog 1631. godine uz prisustvu lastovskog kneza, dubrovačkog plemića Nikole Palmotića, prihvatila da se novac za kupnju slika na glavnom oltaru povjeri don Antunu Bogdanoviću-Deodatiju „da dade naslikati u Rimu kod kojeg vrijednog čovijeka. Ukoliko mu ne bude dovoljno stotinu dvadeset i jedan dukat, neka utoši više, samo da se nabavi lijepa stvar“.

Knez Andrija Baseli potvrdio je 28. veljače 1633. godine da je don Anton Bogdanović-Deodato na Lastovo poslao šest slika te da su postavljene na glavni oltar u župnoj crkvi. Iz zapisa 1. ožujka 1633. godine doznajemo važne podatke o autorima i isplati slika. Giovanni Lanfranko je dobio 110, a Giovanni Scrivelli 25 dukata. Slikar Lanfranko je isplaćen najprije za tri manje slike Boga Oca, sv. Jeronima i sv. Josipa, a potom za sv. Kuzmu i Damjana. Slikar Scriveli ispaćen je u dva navrata za dvije manje slike koje prikaziju sv. Petra i sv. Pavla.

Ikonografski prikazi svetog Kuzme i Damjana, koji su postali zaštitnici kirurga i liječnika, u umjetnosti ima dugu tradiciju.  Braće se uvijek prikazuju zajedno, jedan gleda prema zemlji a drugi prema nebu, odjeveni u pregače ili tunike, s ili bez kape na glavi, a u rukama  drže posudicu pomasti ili knjigu recepata, te apotekarsku vagu.

Svake godine mjesto Lastovo 26. rujna slavi svoje zaštitnike.  Na taj dan u mjesto pristižu brojni gosti, među kojima je najviše onih koji su nekad davno tu ostavili svoju djedovinu radi odlaska za boljim sutra.

Vjernici Lastova su u srijedu 26. rujna ove godine proslavili blagdan svojih nebeskih zaštinika sv. Kuzme i Damjana. Na najudaljenijem otoku Dubrovačke biskupije središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar mons. dr. Petar Palić. U svečanoj procesiji prije mise nošene su moći sv. Kuzme i Damjana. Misu na latinskom pjevao je župni zbor pod ravnanjem Marije Kapiteli dok je za orguljama bio devedesetdvoogodišnji primarijus dr. Antun Jurica. Upravitelj župe don Stipo Miloš na kraju je zahvalio svim sudionicima slavlja posebice predstavnicima Hrvatske ratne mornarice, Hrvatske vojske te policije.

Za svetog Kuzmu i Damjana jematva bi uglavnom bila pri kraju , grožđe se donjelo i preradilo u konobama pa se djeci pjevalo:

     Sveti Kuzma i Damjan

         stavi vino u badanj

         iz badnja u bačvu

         za dat djeci pogaču,

          a da im djeca ne plaču.

Prateći tradiciju na otoku Lastovu obitelj Šarić je završila berbu do svetog Kuzme i Damjana i nadamo se da će i ovogodišnja vina Šarić biti vrhunske kvalitete.

Galerija fotografija