Blog

Subota
15.
prosinac

"Srdjele" na ražanj

Izvorno je lastovsko jelo i specijalitet, iako ga svojataju i neki drugi dalmatinski otoci. Ovaj vrhunski, jedinstven i jednostavan način pečenja „srdjele“ na ražanj  spravljali su naši stari još od davnina te je oduvijek bila hrana ribara i težaka sa lastovskog škoja. Gore na slici vidimo našeg pokojnog djeda, Kolendu Kućarić  koji skupa sa svojim „neputom“ Petrom  Mihoč (sada nastanjen u Canadi- Vancouver Island) ljeta gospodnjeg 1955.  peče „srdjele“ na ražanj na jednom od lastovskih otočića. Na fotografiji dolje u boji vidimo njegovog unuka Nenada Šarić, vinara i drugog “neputa” Marina  Mihoč, (sada nastanjen u Canadi-Calgary) koji je nakon 31 godinu  posjetio svoj rodni kraj, gdje peku “srdjele” na ražnju kako su to radili i njihovi predci kroz stoljeća.

„Srdjela“ pripremljena na ovakav način sprema se u ljetnom „stažunu“ kada je najslasnija te tada ima određenu veličinu, otprilike oko 22-24  komada u kilogramu. Prije pečenja svaka osoba u družini se izjasnila o broju koji će pojesti te se toliko ribe ispeče.  Najukusnija je lastovska „srdjela“ ulovljena „mrežicom“.

Nakon što je „srdjela“ očišćena od „ljustrni“, odsiječe se glava i izvuče „budjel“. Natiče se na  drveni ražanj, poprečno po sredini trbuha, tako da kost ostane ispod a leđna peraja iznad ražnja. Soli se s krupnom soli i peče 4-5 minuta sa svake strane. Ražanj se postavlja na dva kamena 2 -3 cm iznad žerave spremljene od suhog pruća vinove loze.

Pečene  „srdjele“ treba oprezno skinuti s ražnja i položiti u „pliticu“ te obvezno pokriti 5 -10 minuta kako bi se riba na svojoj pari sama od sebe nacijedila. Ribi se ne dodaje ulje, budući da su „srdjele“ ljeti dosta masne. Jedu se prstima tople iz „plitice“. Kao prilog najbolje pristaju lastovske „patate“ na salatu. „Patate“ kuhane pod koru se ogule, izrežu na „fete“, doda crvena slatka kapula i začini paprom, solju, lastovskim maslinovim uljem  i „kvasinom“ od kapara. Uz ovo jelo mogu se još servirati začinjene „pomadore“ i „kukumari“.

Uz ovako slasnu marendu ili objed izvrsno pristaju kvalitetna vina Šarić: od bijelih Rukatac, a od crnih  Plavac Mali ili Merlot.

 

Riječnik:

srdjela – srdela

neput – nećak

stažun – vremenski period

mrežica – vrsta mreže veličina oka 16 mm

ljustrna – ljuska

budjel – iznutrica

plitica – duboki oval

feta – kriška

patata – krumpir

kvasina – ocat

pamadora – rajčica

kukumar – krastavac

Galerija fotografija