Blog
26.
prosinac
Kotenjata- stara lastovska poslastica
Uzme se jedna količina mrkatunj i isto toliko cukara, dva lemuna i lišća od lovorike. Stavi se po pota vode i pusti da provri. Onda se očišćene mrkatunje stavu u vrelu vodu i kuhaju toliko da se mogu propasirat u makinu za meso. Kad mrkatunje propasiramo, uzmemo cukar i zalijemo ga žmulen vode u kojoj su se kuhale mrkatunje. To se pomješa i kuha sve dok ne dobijemo otprilike gustoću meda. Pjena, koja se učini po vrhu treba skorlat . Onda se u tu masu uliju propasirane mrkatunje i pustu da se kuhaju po ure uz stalno mješanje. Kad je gotovo, pusti se da se malo ohladi, ulije se sok od dva lemuna i dobro promješa.
Masa se ulijeva u već pripremljene kalupe, pre toga oprane u hladnoj vodi i pusti da stoji dvadeset i četiri ure. Nakon što se izvoču iz kalupa stavu se na čistu dasku da se nekoliko dana prosušu. Dobro osušena kotenjata stiva se u kašetu, obloženu pergamentnom kartom i lišćem od lovorike. Čuva se na suhemu i hladnemu mjestu.
Riječnik:
mrkatunja – dunja
lemun – limun
pot – lonac
cukar – šećer
žmul – čaša
skorlat – pokupit
stivati – posložit
kašeta – kutija
pergamentni papir – čvrsti,nepropusni, poluprozirni papir