Blog
Plavac Mali je autohtona sorta obalno-otočnog dijela Srednje i Južne Dalmacije. Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu , na južnoj strani otoka Hvara i na dobrim položajima bračkog,viškog i lastovskog vinogorja. Ovaj kultivar nastao je križanjem kaštelanskog Crljenka (u Italiji znan kao Primitivo, a u Americi kao Zinfandel) i Dobričića koji se uzgaja na otoku Šolti. Oba roditelja Plavca Malog naše su autohtone sorte koje se iz nepoznatih razloga sve manje obrađuju. Boja vina je ljubičasto crvena s modrim refleksima (pa mu otuda možda potječe ime) dok je mlado,no kad dozrije spajaja se u tamno rubin crvenu boju. Plavac Mali Šarić bogatog i punog tijela, obiluje taninima te je više ili manje gorkasto,suho, vrlo rijetko s malim ostatkom neprovrela šećera, uz visok sadržaj ekstrakta. Blaga kiselost s jedinstvenim bogastvom mirisa i okusa Plavca Malog iz kojeg izvire niz atraktivnih kompleksnih voćnih aroma daju ovom vinu prepoznatljiv južnjački štih.Ohlađen na 16-18 stupnjeva Celzijusa preporučava se servirati uz sve vrste pečene ribe i mesa, dalmatinski pršut i razne sireve. Plavac Mali oduvijek je bio piće i hrana običnog težaka i ribara sa lastovskog škoja i neizbježni detalj najboljih trpeza.