Blog

Četvrtak
27.
prosinac

Sveti Ivan apostol i evanđelist

 

Danas slavimo blagdan svetog Ivana, apostola i evanđelista. Ivan je pisac četvrtog evanđelja, proročke knjige Otkrivenja i triju poslanica. Bio je jedini apostol koji je unatoč više pokušaja da ga se ubije, umro prirodnom smrću, a nadživio je sve apostole. Ivan na hebrejskom znači ‘Gospodin je milostiv’.

Sveti Ivan je rođen u Betsaidi, u Galileji. Otac mu je Zebedej, a majka sveta Saloma. U početku je lovio ribu na Galilejskom moru, a potom ga je Isus pozvao da lovi ljude. Nalazi se, uz svetog Petra i svetog Jakova Starijega, svoga brata, u užoj skupini učenika, koju Isus u određenim okolnostima uzima sa sobom, u čemu se očituje Učiteljev prisniji odnos s tom trojicom. Unatoč opasnosti, najveću vjernost i hrabrost pokazao je kada je ostao, kao jedini od apostola, zajedno sa Djevicom Marijom, Marijom Kleofinom i Marijom Magdalenom podno raspetog Isusa.

Ivan apostol zaštitnik je teologa, pisaca, knjižnjičara, izdavača knjiga i novina, skladatelja, slikara i prijateljstva. Glavni znak sv. Ivana, uz knjigu, je orao, znak uzvišena nadahnuća.

Danas je imendan i našem najmlađem članu Ivanu pa mu od srca želimo sretan i radostan imendan.

Ivan je na otoku Lastovu vrlo često i oduvijek jedno od najpopularnijih imena, s raznim inačicama. Svima što nose lijepo ime Ivanovo želimo sretan imendan i želimo im sve najljepše uz čašu dobrih vina Šarić, „Živili“.