Blog

Nedjelja
30.
prosinac

Mantala - stara lastovska poslastica

Mantala se čini tako da se na sedan litar varenika doda kilo i 25 dek  muke od raži i stalno miješa da se ne bi učinile grudice. Kad se ova smjesa dobro izmješa doda se po kila izbruštulanih i nasječenih mjenduli. Onda se temu doda nastrugana kora jedne naranče, dva lemuna, jadan dek samjevene kanele, po deka klinčić, muškatnog orašića, korijandera i sve se miješa dok  se ne učini gusta masa. Ova se vruća masa ulije u drvenu kašetu, pokrivenu vlažnom krpom.  Nakon dva-tri dana mantala se izvadi iz kašete, izreže na bokune, obloži lišćen od lovorike i čuva na suhemu i hladnemu mjestu.

Riječnik:

varenik – mošt skuhan do polovice ili trećine

dek – dkg

muka – brašno

izbruštulanih – poprženih

mjenduli – bajami

lemun – limun

kanela – cimet

kašeta – kutija

bokun – komad

Galerija fotografija